Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Evaluering og Dokumentation

At evaluere handler om at blive klogere på, hvordan, det vi gør, virker. Så når den styrkede pædagogiske læreplan formulerer, at vi skal systematisere vores evalueringskultur, så handler det for os om, at vi får skabt og vedligeholdt en kultur, hvor det er en grundlæggende værdi og praksis, at vi løbende bliver klogere på, hvordan sammenhængen er mellem vores læringsmiljøer og børnenes liv.

Men det er ikke nødvendigvis så let, som det lyder, for det tager tid og kræver, at vi er gode til at være skarpe på at vælge ud og vælge fra, så det vi fokuserer på, giver mening for både børn og voksne.

Vi sørger derfor for, at sætte god tid af på både stue- og fælles møder, så vi får skabt nogle gode rum til, at vi systematisk kan reflektere, analysere, evaluere og dokumentere den fælles nye viden. Og ikke mindst, at vi kan følge op, så vi holder fast i, eller videreudvikler og forbedrer den praksis, der er i dag, så den bliver endnu bedre i morgen.

Vi tror nemlig på, at en stærk evalueringskultur er grundlaget for et stærkt læringsmiljø – og et stærkt læringsmiljø styrker vores arbejde med at sikre børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse.

I overgangen til den styrkede pædagogiske læreplan, blev vi inspireret til at gentænke vores metodeskema. Det nye metodeskema lægger op til en mere cirkulær tilgang til planlægningen af vores pædagogiske læringsmiljøer, og giver plads til at indtænke flere elementer fra Læreplansblomsten. Metodeskemaet er inspireret af det nye Tegn på Læring fra EVA samt Søren Smidts mål for Rutinepædagogikken. Metodeskemaet bruger vi f.eks. i forbindelse med evalueringen af vores hverdagsmiljøer som måltidskulturen, garderobekulturen, legepladskultuen , de fysiske indendørs og udendørs læringsmiljøer osv.

Når vi har været igennem en evalueringsproces, afslutter vi ved udvalgte temaer, med at optage en praksisfilm. Dels for at kunne dokumentere resultatet af evalueringsprocessen, men også for at inspirere og inddrage vores forældregruppe – og ikke mindst os selv, når vi et stykke tid efter genser filmen, og derved får mulighed for en gen-evaluering / videreudvikling fra det sted vi landede sidst.

I 2020/2021 måtte vi justere lidt i vores evalueringskultur, for at kunne tilpasse og videreudvikle børnenes læringsmiljøer, trods de mange Corona hensyn og restriktioner. Vi kiggede os derfor om efter en metode, som egnede sig bedre til at evaluere og udvikle de små og nære læringsmiljøer og hverdagsrutiner på stuerne, som ikke længere må gå på tværs af huset. Metoden vi valgte at afprøve hedder PLC, som står for Professionel Læringscirkel, og er en variant til LP modellen, men I en lidt enklere og knap så tidskrævende variation.

Den professionelle læringscirkel er en metode, der ligesom metodeskemaet understøtter os i at gøre lærende erfaringer. Det er en metode, der driver vores professionelle læring og udvikling fremad gennem afprøvninger af konkrete handlinger i praksis, og hvor vi gør os lærende erfaringer ved at følge disse handlingers konsekvens - helt ud til vores børns perspektiv.

I vores daglige taler siger vi til hinanden, når vi har brug for at ændre i et læringsmiljø eller blive klogere på, hvordan vi tilrettelægger pædagogikken omkring et fokus: "Den kører vi lige et PLC rul på." Og det betyder I al sin enkelthed, at vi til vores stuemøder og fælles teams-møder sætter tid af til, at have en dialog ud fra de spørgsmål der er i PLC modellen.

I midten af PLC modellen, har vi valgt at tilføje blomsten fra den styrkede pædagogisk læreplan, da det giver god mening, at reflektere de forskellige temaer fra blomsten ind i de læringsmål vi sætter os.

I de to bilag herunder, har vi vedhæftet et par konkrete eksempel på, hvordan et udfyldt metodeskema samt et udfyldt PLC rul kan se ud.

I efteråret 2022 har vi lavet en mere overordnet evaluering af vores læreplan, se bilag.

I 2023 har vi evalueret vores eftermiddagskultur, hvilket der er kommet en film ud af. Se filmen under fanebladet Film fra hverdagen - Eftermiddagskultur.

Hvis I vil se de film vi har optaget, og som vi bruger som dokumentation af vores arbejde med Den styrkede læreplan, kan I tage et kig under fanebladet "Film fra hverdagen." Her kan I bl.a. se vores nyeste film "Science og Natur i Vuggestuen" som blev optaget i forbindelse med projektet vi beskriver i bilaget herunder.